• Fundacja DOBROdzieje si臋

UWAGA! Podaj dalej! 馃挍MALUTKI PIESEK POSZUKIWANY DLA RODZINY ZAST臉PCZEJ

Otrzymali艣my pro艣b臋 od zaprzyja藕nionej z nasz膮 fundacj膮 rodziny zast臋pczej Pani Dorota Pinek i dzielimy si臋 z Wami pro艣b膮 dzieci z tej rodziny.

Jestem rodzin膮 zast臋pcz膮 dla tr贸jki wspania艂ych ch艂opak贸w (3, 4 i 5 lat) oraz "rodzon膮" babci膮 dla 7 letniej dziewczynki (z traum膮 porzuconego dziecka przez matk臋). Stworzy艂am im dom, taki jaki potrafi艂am, w kt贸rym, jak to w ka偶dej rodzinie - s膮 wzloty i upadki. Przez 3,5 roku pobytu ch艂opak贸w u mnie mieli艣my wiele upadk贸w, ale bardzo powoli wychodzimy na prost膮, dzi臋ki kolejnej wspania艂ej instytucji, jak膮 jest "Cukinia" i pracuj膮cych w niej terapeut贸w.

Ca艂a moja tr贸jka ch艂opak贸w ma zdiagnozowany pe艂noobjawowy FASD, niepe艂nosprawno艣膰 intelektualn膮 w stopniu lekkim, traumy i po drodze jeszcze wiele innych dolegliwo艣ci.

Za艣 ca艂a czw贸rka dzieciak贸w ma swoje problemy, ale jak i ka偶de dziecko maj膮 r贸wnie偶 i swoje marzenia. Wybiegaj膮 z nimi nawet ju偶 w swoje doros艂e 偶ycie. Najm艂odszy do znudzenia powtarza "babciu, gdy dorosn臋 to kupi臋 sobie kopark臋, auto, motor (w zale偶no艣ci, kt贸ry pojazd danego dnia jest jego ulubionym)", albo "poszukam dinozaura i b臋d臋 z nim mieszka艂" (to jego ukochane zwierz臋).

艢redni, gdy doro艣nie b臋dzie budowa艂 domy (jeden z nich przeznaczy dla babci), za艣 najstarszy b臋dzie plastykiem (uwielbia malowa膰).

Wnuczce natomiast marz膮 si臋 podr贸偶e i poznawanie 艣wiata. I oby te wszystkie marzenia spe艂ni艂y im si臋.

Ale na chwil臋 obecn膮 marz膮 o szczeniaczku , kt贸rego mogliby rozpieszcza膰, kocha膰 i uczy膰 tak, jak to robi babcia, 偶eby pokaza膰 dzieciakom, 偶e jak si臋 bardzo czego艣 pragnie, to cz臋sto marzenia mog膮 si臋 spe艂ni膰.

Zajrza艂am wirtualnie do 艂贸dzkiego schroniska. I ju偶, jak za dotkni臋ciem r贸偶d偶ki marzenie by si臋 spe艂ni艂o, ale.... schronisko nie wie, jak pieski mog膮 zachowa膰 si臋 w stosunku do dzieci. A ja nie mog臋 do艂o偶y膰 ch艂opakom kolejnej traumy zwi膮zanej z psem, kt贸ry nie lubi dzieci.

St膮d pomys艂 na szczeniaczka (najlepiej samca) i to konkretnego: malta艅czyk, terier (miniaturka) lub york, kt贸ry ju偶 miniaturk膮 jest (wyb贸r dzieci).

S膮 one niestety bardzo drogie, dlatego szukamy kogo艣, kto spe艂ni艂by dzieci臋ce marzenie i podarowa艂by nam pieska, kt贸ry pom贸g艂by dzieciom nauczy膰 si臋 mi艂o艣ci, opiekowania si臋 s艂abszym, wsp贸艂dzia艂ania i wsp贸lnej zabawy.

--

Do艂膮czamy si臋 do pro艣by Pani Doroty, je艣li mo偶esz udost臋pnij dalej tego posta, by膰 mo偶e uda znale藕膰 si臋 wsp贸lnie hodowc臋, kt贸ry zechcia艂by przekaza膰 jednego pieska dla rodziny zast臋pczej.