google-site-verification=piB8Ih3jBStzvYj6YX051ECuYu-K-K6jpvIYEVWAo5g DZIECI LUBIĄ SIĘ BAWIĆ I... PROGRAMOWAĆ! Warsztaty LEGO w Sii Polska 🧑👧👩🏻‍🦰👱🏼‍♀️🧒

O tym, że dzieci lubią się bawić wiadomo od dawna. Okazuje się, że też lubią i umieją programować!

A wszystko dzięki pracownikom Sii Polska, którzy w ramach Programu Sii Power Volunteers postanowili pokazać dzieciom, że klocki LEGO to nie tylko zabawa, ale też nauka programowania i tworzenia zadań dla robotów. I rzeczywiście dzieci po złożeniu klocków, mogły planować za pośrednictwem komputera i specjalnego programu, jakie czynności po kolei ma wykonać robot: jechać prosto, w lewo, w prawo, w kółko itp.

Dziewczynki i chłopcy stworzyli też dwie specjalne trasy, po których roboty mogły poruszać się za pomocą skanowania drogi specjalnym czujnikiem. Na koniec zaprosiliśmy do sali rodziców zastępczych, by pokazać prawdziwy wyścig robotów. Wszyscy gorąco kibicowali swoim faworytom!

Warsztaty przygotowane zostały dla dzieci z rodzin zastępczych zawodowych i spokrewnionych. Wspólnie spędzony czas sprawił dzieciom olbrzymią radość, odkryły również, że bawiąc się można też się uczyć. Być może w przyszłości, któreś z nich zostanie programistą?

Dziękujemy serdecznie Firmie Sii Polska za zorganizowanie tego wyjątkowego warsztatu z klockami LEGO.