google-site-verification=piB8Ih3jBStzvYj6YX051ECuYu-K-K6jpvIYEVWAo5g google-site-verification=piB8Ih3jBStzvYj6YX051ECuYu-K-K6jpvIYEVWAo5g

UNICEF - ŁÓDŹ NASZ WSPÓLNY DOM

Nasz-wspolny-dom (1).png

Uruchomiliśmy projekt "Łódź - nasz wspólny dom" w partnerstwie z Fundacją Swim For a Dream. Celem projektu jest odnalezienie balansu w niespokojnych czasach, balansu który pozwoli nauczyć się tolerancji, otwartości na drugiego człowieka, na jego wartości, a także kultury. Łódź zawsze była miejscem, gdzie różne wyznania, narody żyły i współistniały obok siebie. Teraz w obliczu solidarności i wsparcia, Łódź znowu stała się miejscem, w którym ponownie mieszają się  różne kultury, języki, obyczaje.

Poprzez bezpłatne warsztaty sportowe, kreatywne, językowe i integracyjne chcemy zachęcić łódzkie dzieci i młodzież pochodzącą ze środowisk lokalnych i uchodźczych do próby wzajemnego zrozumienia między podziałami, do poznania historii, kultury i podstaw języka, aby każdy poczuł się w Łodzi jak w domu.

Projekt i działania finansowane są z Funduszu Narodów Zjednoczonych na rzecz dzieci UNICEF.

Partnerami projektu są Miasto Łódź oraz Fundacja Swim For a Dream.

Sprawdź ofertę bezpłatnych kursów i warsztatów

W ramach “Nasz wspólny dom – Łódź” organizujemy bezpłatne warsztaty, spotkania i wydarzenia dla dzieci i młodzieży do 18 r.ż. Przewidziano 2 edycje projektu:

• październik-grudzień 2022

• styczeń-marzec 2023

Zapisz dziecko na warsztaty!

Warsztaty językowe (podstawy j.ukraińskiego i j.polskiego)

Warsztaty językowe odbywają się w 20-osobowej grupie mieszanej (polsko-ukraińskiej). Kurs obejmuje 8 spotkań po 2h każde. Lekcje prowadzi lektor ze szkoły językowej Na Wostok. Warsztaty odbywają się w następujące dni:

• dzieci 8-11 lat (czwartki godz. 17:00-19:00) ZAPISY >

• dzieci 12-15 lat (wtorki 17:00-19:00) ZAPISY >

Miejsce:

Zajęcia odbywają się w siedzibie fundacji Swim For a Dream ul.Pomorska 60 lokal 1U.

Warsztaty ze Street Art

Warsztaty ze street art poprowadzą instruktorzy z Fundacji Urban Formes.
Zajęcia odbędą się w sobotę 19 listopada w godz. 10:00-13:00,

• dzieci 8-14 lat (sobota godz. 10:00-13:00) ZAPISY >

Na warsztaty przewidziano 20 miejsc. Obowiązuje kolejność zgłoszeń. Podczas warsztatów będzie obecny tłumacz PL-UA.

Miejsce:

W siedzibie fundacji DOBROdzieje się (ul.Piotrkowska 80 Łódź).

Warsztaty kulinarne "Poznajemy kuchnię Polską"

Warsztaty kulinarne odbędą się w sobotę 19 listopada oraz 3 grudnia w godz. 12:00-15:00 w Świetlicy Wiejskiej. Warsztaty poprowadzi Koło Gospodyń Wiejskich z Głowna. Zapraszamy do uczestnictwa we wspólnym gotowaniu:

Na warsztaty przewidziano 20 miejsc. Obowiązuje kolejność zgłoszeń. Dojazd na warsztaty we własnym zakresie lub wspólnie pociągiem ze stacji Łódź-Widzew. Koszt biletów pociągowych/paliwa pokrywa opiekun uczestnika. Podczas warsztatów będzie obecny tłumacz PL-UA.

Miejsce:

W miejscowości Mięsośnia k.Głowna.

Lekcja wf w parku trampolin Saltos

W tym roku odbędą się 3 edycje lekcje wf-u w parku trampolin Saltos na ul.Srebrzyńskiej 2/4 w Łodzi. Każde spotkanie dedykowane jest określonej grupie wiekowej:

• dzieci 6-9 lat (20 listopada, w godz. 10:00-11:00) ZAPISY >

• dzieci 10-13 lat (4 grudnia, w godz. 10:00-11:00 ) ZAPISY >

• młodzież 14-18 lat (18 grudnia, godz. 11:00-12:00) ZAPISY >

Na każdą lekcję wf przewidziano 30 miejsc. Obowiązuje kolejność zgłoszeń. Podczas lekcji będzie obecny tłumacz PL-UA.

Park trampolin Saltos na ul.Srebrzyńskiej 2/4 w Łodzi

Dokumenty do wypełnienia przed udziałem w warsztatach

1. Zgoda na udostępnienie wizerunku, zgoda na przetwarzanie danych osobowych (wersja PL)

2. Zgoda na udostępnienie wizerunku, zgoda na przetwarzanie danych osobowych (wersja UA)